Pia Marcolin

Biografi

   - Silverkreatör Pia Marcolin

Pia Marcolin är född i Ronneby och har vuxit upp större delen av sitt liv i denna stad, med ett par års undantag då familjen bodde i Halmstad.


Pia har i hela sitt yrkesverksamma liv jobbat med försäljning och som dekoratör. Hon började sin karriär på glasbruket i Ronneby där hon dels gjorde anfång åt glasmästarna, vilket betyder att man sätter fast det första glaset på pipan. Hon jobbade även i glasbrukets sliperi, med packning av varor och som försäljare i glasbruksbutiken.


1977 flyttade Pia till Kuggeboda i Blekinge skärgård och fortsatte sin karriär som försäljare och dekoratör inom detaljhandeln. Pia började också arbeta som arrangör och administratör åt Luigi Marcolins företag "LM Crystal arts", vilket hon gör än idag.


2005 började Pia arbeta med silver. Hon designar idag högklassiga och karakteristika alster. Hon säger så här: "Jag började arbeta med silver för att se ett resultat av det jag gjort. Innan dess har jag i många år arbetat som dekoratör och alltid rivit och slängt det det jag arbetat med. Nu har jag hittat ett material som jag älskar att arbeta med, som inte alltid är så fogligt och har en oanad svårighetsgrad."


Pia tycker att silver är ett underbart material att arbeta med. Ett färdigt smycke är som ett par jeans, säger hon. "Det formar sig över tid om man inte behandlar det". Pia behandlar inte sina alster med kemikaliebehandling som gör att silvret blir blankt. Man kan istället putsa smyckena med lite silverputs efter smak och tycke. "Jag arbetar med silvret på mitt sätt, älskar att experimentera för att få utlopp för kreativiteten."


Pia stämplar sina alster med ”pam” samt ”925” som är silverhalten och filar/stämplar årtalet.Copyright © All Rights Reserved